søndag 11. november 2012

Har du noen gang vært gastrojorda?

Hvorfor du skal reise til Geiranger en søndag i november? Vel, du kan søke stillheten, en cruisefri fjord, turisttomme gater og stengte souvenirbutikker - eller kanskje en helt spesiell gastronomisk opplevelse. Du kan bli "gastrojorda".
Kenneth gir deg flere smakfulle grunner til å reise til Geiranger en søndag i november.

Når du har tatt ferge over fjorden, for så å ta en annen ferge tilbake igjen bare på et annet punkt, til en annen bygd, du har kjørt opp fjellet, og snirklet deg ned igjen den berømte Ørneveien. Stått på et utsiktspunkt og speidet utover en stille, mørk fjord, sittet på en benk med snø på, uten å høre hverken spansk, tysk, fransk eller engelsk, ikke japansk heller, eller russisk. Når du ikke har hørt et eneste kameraklikk, og snøen ligger lett over fjelltoppene. Du kan parkere hvor som helst, ingen busser, ingen biler. Når du da kan gå inn en dør, og komme inn i varmen. Bli ønsket velkommen og få menyen opplest: "Til forrett har vi en kremet klippfisksuppe Dybvik med Coppaskinke fra Tind, deretter lam fra Oaldsbygda(les lykkelige lam fra fjellbeite langs verdens vakreste fjord) med marinerte rotgrønnsaker, pastinakkkrem og kremet kantarellsaus, og til dessert har vi tilslørte postpiker, av hjemmelaget eplekompott og tjukkmjølkspudding, og på barnemenyen står det bakt salmalaks med mandelpoteter og rotgrønnsaker med Sandefjordsmør. Velkommen til Brasserie Posten", sier Kenneth. Kan du få en bedre søndag da? Kan du feire far noe mer da?

Vel, bare hvis du rusler langs fjæresteinene etterpå, banker på døra til "Sjokolade-Bengt". Den svenske fysioterapeuten som lager sjokolade med fyll basert på lokale ingredienser, som brunost, blåskimmelost, akevitt, bringebær, jordbær og blåbær. Og Bengt kommer ut av sjokoladenaustet sitt og byr på en liten smakebit. Akkurat tilbake fra Oslo og Mathallen for å vise hva du kan få til om du tror på det aller beste. Og du må pirke et lite blåbærfrø bort mellom tennene etterpå. Fordi det faktisk er blåbær i sjokoladen.

Fjæresteinene kommer litt nærmere da, fjellene blir litt høyere også, og snøen ligger litt tettere på toppene. Gatene blir litt stummere, og fjorden litt blankere. Og du - du blir littegrann mer jorda. Lykkelig "gastrojorda". En søndag i november i Geiranger.

Alle turistene har reist fra Geiranger i november

Men det er ikke alt som er stengt. Ikke Brasserie Posten
Det finnes heldigvis en god unnskyldning for en god matopplevelse en søndag i november
Kremet klippfisksuppe med Coppaskinke - det må far ha.
Salamalaks med mandelpoteter og sandefjordsmør på barnemenyen. Yess!
Et lykkelig lam på fjellbeite langs verdens vakreste fjord - vel, det var en gang...
Tilslørte postpiker med hjemmelaget eplekompott og tjukkmjølkspudding

Bengt lager Geirangersjokolade med ekte bærkrem i et gammelt naust i fjæresteinene. Han får spanske mandler, vi får sjokolade.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar