søndag 10. mai 2015

Rognebærblader og mandler = sant

I helgen har jeg funnet utrolig mye spennende i skog og på marker. Engkarsen bugner, granskuddene har begynt å poppe, engsyren er superfin nå, med dypt røde blomster og små blader. Skvallerkålen må du  bare slutte å hate der den står lysegrønn og blank og skriker "grønn pai!"
Men det aller mest spennende, det er rognebærbladene. De små bladskuddene. Vet du hvorfor?
Stikkordene er rognebærblader og mandler. Bruker du den ene, får du smaken av den andre. Det er sant, og det er utrolig spennende.

Første gangen jeg ble oppmerksom på rognebærbladenes smak, var på et kurs i sanking av ville vekster ved Geitmyra Matkultursenter for barn. Miles Irving, ekspert på "foraging", sanking av ville vekster, plukker for noen av verdens beste restauranter. Her tok han et rognebærblad i munnen og tygget på det, ba oss gjøre det samme. Først smakte det absolutt ingenting, så skjedde det noe. Det smakte - mandel!
Etterpå spekulerte jeg mye i hva jeg skulle bruke denne smaken til, og hvordan jeg skulle bruke den.

Senere besøkte jeg restaurant Kontrast, og fikk en iskrem til dessert som smakte marsipan: Rognebærbladiskrem, sa servitøren.

Og etterpå har jeg gått rundt og tygget og smakt nå og da, men det er slett ikke alltid jeg har funnet smaken igjen. Nå vet jeg hemmeligheten. Det er nå du må plukke dem, når de er små bladskudd.
Da kan du ta dem med deg, trekke dem og bruke dem som smakstilsetning i desserter.
Det er ikke bare kuriøst, det er supergodt også, og iskremen får denne delikate lysgrønne fargen, og smaker vel egentlig både av mandel og pistasj.

Du må bare prøve, kanskje kan du overraske noen på 17.mai.
Rognebærblad iskrem
 Basisoppskriften på denne isen er inspirert av Eivind Hellstrøm. Du kan også trekke bladene i varmt vann over natten og koke inn med sukker for å få en base for sorbet. Men ver obs. Når bladene er fullt utvokste, mister de den karakteristiske mandelsmaken. Da må du vente til neste år, om du ikke er lur og fryser ned bladskuddene. Da kan du lage iskrem og sorbet akkurat når du vil.

Oppskrift:
5 dl helmelk

2,5 dl kremfløte
2 never unge rognebærblad/rognebærbladskudd

200 gram sukker
6 eggeplommer

Hell melk og fløte i en gryte og legg i bladene. Varm opp til kokepunktet(skal ikke koke), og la stå under lokk og trekke på et kjølig sted, gjerne over natta, minst fire timer.
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis, og hell over melkeblandinga. Pisk sammen, og varm opp igjen til kokepunktet, eller til kremen starter å tykne(80 grader). Kjøl  ned blandinga, og hell i en ismaskin, eller hell over i ein bolle du kan ha i fryseren. Frys isen, og rør gjerne i den med jevne mellomrom slik at du unngår krystallar i isen. Server som den er, gjerne pynta med et lite rognebærblad. Mandelflarn er perfekt til.


1 kommentar:

  1. Hei!

    Eg har kost meg med boka di og fann denne bloggen din i dag! Leste om rognebærblad og sprang rett ut i skogen og plukka små skudd. Tenkte eg ville prøve på ein sirup der eg kokte opp med vatn, lot det trekke kaldt nokre timar og kokte opp med sukker. Men den intense mandellukta som kom forsvant og sirupen smaka egentleg berre søtt, og krystalliserte seg. Så det var dumt. Men kjekt å prøve! Og skulle gjerne ha prøvd is ein gong! Herleg hobby du har! :-)

    Helsing frå Ingvild på vestlandet

    SvarSlett