søndag 16. desember 2012

Pølsemaker, pølsemaker hvor har du gjort av deg!

Hjemmelagde pølser er ikke som alle andre pølser. Og det aller beste? Er at det er så utrolig enkelt å lage dem.

Den startet for noen år siden, denne pølseproduksjonen. Den startet med ender i hagen og et dansk matblad. Det danske matbladet hadde oppskrifter på deilige, danske pølser. Men ikke disse røde du får kjøpt. Nei, det var andepølser og medisterpølser, lammepølser og kaninpølser. Alle med fristende "krydderier" som danskene sier. Og det blir liksom så ekstra deilig og fristende når danskene sier det.

Og så hadde vi disse endene i hagen da, og tilgang på deilig lammekjøtt også. En foodprosessor hadde vi også, med kjøttkvern og pølsehorn og greier(vel, pølsehorn hadde vi egentlig ikke, det laga vi, men det er en annen historie...)

Så vi gikk til slakteren, fikk spekk, i rette blanding til kjøttet. Vaskede, rensede tarmer hadde han
også. Og så hadde vi bomullstråd til å knytte pølsene.

Vi hadde jo ikke gjort dette før, så vi visste ikke så mye om hvordan pølsene skulle smake, men med hjelp av dette deilige danske bladet, og egne ideer om hva en pølse må smake, satte vi i gang.

Lammepølsene fikk rosmarin, hvitløk, kumin og koriander. Andepølsene måtte jo selvsagt krydres med appelsin, nellik, timian og hvitløk. Danskene ville ha brød og egg i pølsene for å spe dem. Det fant vi ut at vi faktisk kunne droppe, og kun gå for kjøtt, spekk og krydder. Salt og pepper var også viktig. For å smake til, stekte vi en prøvekake når vi trodde vi hadde krydret pølsene slik vi ville ha dem. Så justerte vi krydderet etter at vi hadde smakt.

Nå har pølsemakeri blitt en juletradisjon, og i år er den ekstra spennende, for nå har vi både lokal hjort og økologisk lam i fryseren. Slik blir det selvsagt verdens beste hjortepølser og lammepølser av. Og så er vi så heldig at vi har en lokalbutikk som skaffer alt.Så spekk har vi også. Tarmene var på plass i fryseren, men jeg er sikker på at den lokale butikken hadde skaffa det også, uten problemer.

Lammepølsene har fått smak av rosmarin, kumin, koriander og hvitløk. Hjorten må selvsagt ha timian, knuste einebær, og faktisk et lite hint av sitron. Godt? Det kan vel ikke bli bedre.
Og her får du oppskriftene.

Du trenger til alle sorter pølser: kjøttdeig/kjøtt, spekk(skal være kaldt når du maler det, ellers trevler det seg), krydder, tarmer som skal ligge i vann, pølsehorn og en foodprosessor/kjøkkenmaskin,  bomullstråd uten farge. Forholdet spekk/kjøtt er enkelt. Har du magert kjøtt, som hjorten, trenger du litt mer spekk. Har du forholdsvis fett kjøtt, som lam, trenger du mindre spekk. Det går cirka 200 gram spekk per kilo kjøtt. Resten er opp til deg.

 
Kvern sammen kjøtt/kjøttdeig og spekk.

Krydre med alle mulige deilige "krydderier".
 
Lammepølser

1 kg lammekjøttdeig eller lammekjøtt
200 g spekk
1-2 ss maldonsalt
2 ts nykvernet pepper
1 ss malt kumin
1 ss malt koriander
3-4 knuste og hakkede hvitløksfedd
En god neve hakket, frisk rosmarin

Mal spekk og kjøtt/kjøttdeig sammen på groveste kvernplaten.
Krydre, og bland godt. Stek en prøvekake for å teste smaken. Juster etter smak.
Tre tarmene, som hKjør igjennom pølsehornet , og del pølsene med en bomullstråd alt etter hvilken størrelse du ønsker deg.
Prikk pølsene med en gaffel før du steker dem, slik at de ikke sprekker. Bak dem i ovnen på 220 grader til de er gjennomstekte.(15-20 minutter)


Hjortepølser

1 kg hjortekjøtt/kjøttdeig
250 g spekk
1-2 ss Maldonsalt
2 ts kvernet pepper
1-2 ss knuste einebær
En god neve hakket, frisk timian
1/2 raspet løk

Gjør akkurat det samme som med lammepølsene. Stek i ovnen på 220 grader.(Steker du i panna kan de lett sprekke, så det lønner seg å prikke pølsene med en gaffel før du steker dem.

GOD JUL!
 


Dine egne lammepølser til jul! Hvor kult er ikke det?
EB :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar