mandag 20. april 2015

Gratis Mat!


Kjenner du at våren er her, ser du at det spirer og gror rundt deg, og har du tenkt over at det finnes masse gratis mat der ute?
Jeg kjenner at sevja stiger, og i takt med den kommer også lysten til å formidle det som ligger meg nermest hjertet: Naturlig mat, mat som har brukt kortest mulig vei fra jord til bord, mat som ikke er "tukla" med, som er godt - og godt for deg.

I fjor ga jeg ut boka "Gratis Mat - femti ville og velsmakende vekster". Nå har nytt opplag kommet, og jeg gleder meg til å dele masse gode tips, råd og ikke minst velsmakende oppskrifter med deg, på alt det du kan sanke gratis fra naturen. Her kan du lese mer om boka, som har over 100 oppskrifter, tips og råd:Gratis Mat - 50 ville og velsmakende vekster
Framover våren og sommeren vil jeg dele blogginnlegg med deg, for å inspirere deg til å ta i bruk naturen for å sanke, plukke og lete, og forhåpentligvis få lyst til å bruke det som finnes der ute.

Allerede nå er det masse å hente. Kanskje har museørene på bjørka der du bor begynt å sprette fram? Da kan du sanke sevje, og bruke den både i bakst, til næringsrik energidrikk, til snaps og sirup.

Mest interessant for mange nå, og kanskje også mest kjent for mange, er ramsløken. Når bladene spirer på ramsløken er de aller best, og du kan plukke dem og lage deilig ramsløksolje og pesto som du kan bruke som smakstilsetning både i salater, i bakverk, til pizza og pasta.
Ramsløk ligner på liljekonvall, men har en annen blomst, og duften er ikke til å ta feil av - det lukter løk
Ramsløken er Nordens hvitløk, og du finner den på fuktig og litt mørk skogsbunn der det gjerne er noen bekker som renner, og mange ganger langs fjorden.

Mitt ramsløksted ligger helt nede ved fjorden, og hele skogbunnen er dekket. Jeg kan plukke absolutt så mye jeg vil. Bladene bruker jeg å fryse, til jeg vil bruke dem. Da kjører jeg dem gjerne sammen med olje, hasselnøtter, salt og pepper og parmesan eller en annen norsk smakfull fastost til en pesto. Eller jeg lager pesto-olje jeg kan dryppe både på salater, pizza, pasta, og på rå laks og sushi eller sashimi.

Her har du mine oppskrifter:RAMSLØK OLJE
Kjør ramsløkblader og en god olivenolje sammen
i en food prosessor til ønsket konsistens, enten tykkere
eller tynnere.
Smak gjerne til med en klype salt og litt pepper,
og noen dråper sitron


RAMSLØK PESTO
Kjør ramsløkblader sammen med salt og pepper, hasselnøtter og en god og smakfull hard ost, for eksempel parmesan eller en tilsvarende norsk ost. Til en stor neve blader trenger du en halv desiliter hasselnøtter og et par desiliter olje. Du bestemmer konsistensen, som du regulerer med olje. Smak gjerne til med noen dråper sitron også. Nydelig til pasta, pizza og salater, i tillegg itl rå laks som sashimi.


Visste du at...
...du kan bruke alt på ramsløken, både blader, rot og blomst.
...når den blomstrer, er ikke bladene så gode lenger, da blir de bitre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar