tirsdag 24. januar 2012

Gi meg ei geit!


.

- Har du geit? Spør jeg dama på slaktern. 
Norsk kje - kanskje en bukk som snart skal kastes

- Geit?
- Ja, geit, sier jeg, uten å vite den viktige nyansen som snart skal åpenbare seg og avgjøre om jeg skal spise geit eller ikke i dag.
- Nei, det har vi nok ikke, sier dama, og ser på meg om om jeg skulle ha spurt etter noe så eksotisk som sjiraff eller zebra, eller noe.
- Liten geit, da, sier jeg. - Kje for eksempel.
- Å ja, kje, ja, DET har vi!, sier dama, snur seg, går inn på kjølerommet og kommer tilbake med hele kjeet i armene.
- Stor geit eller lita geit, mumler jeg for meg selv, samma det, vel...og så smiler jeg fornøyd til dama som spør hvor mye av dette kjeet jeg skal ha. Tenk, hun tar bare ut ei(lita) geit, og så kan jeg bestemme akkurat hva og hvor mye jeg vil ha! Wow!
Jeg tar tilfreds to bakbein, mens jeg minnes min jakt på kjekjøtt i fjor sommer. Jakten endte opp med to kasser frosne kjelår en halvtimes kjøring fra hytta på Sunnmøre. Slaktern der var overlykkelig over å bli kvitt noen kilo av det tonntunge lasset han var frosset inne med(hadde jeg bodd i Oslo, kunne jeg fått kje på enhver Hallalslakter på hjørnet, så klart, sannsynligvis fra geitebonden, naboen min på gården på Vestlandet. For ham er det like naturlig å tilby kje som for min spanske slakter, ære være dem!)


Kjesuppe med horn(he, he...)
 Men akkurat nå tar jeg med meg mine spanske kjelår, og så går jeg hjem og lager kjesuppe(det høres jo unektelig litt penere ut enn geitesuppe, jeg vet det.) Den lager jeg på hele lår(som jo er svært små på kje) som først blir gnidd inn med korianderfrø, salt og pepper, og surret i steikepanna, Så surrrer jeg rotgrønnsaker i en kjele med olje, hvitløk og løk, sper med litt hvitvin, og et par bokser tomater, litt vann, legger i lårene, har på lokket, og setter hele herligheten i ovnen på 180 grader. Deretter går jeg på trening, og kommer hjem mørbanka, like mørbanka som kjekjøttet som har surra i ovnen i to timer. Kjøttet faller fra beina, det lukter himmelsk, og jeg river meg i håret og tenker på at 90 prosent av alle hannkje i Norge blir destruert. Slik, knips, vips, du er feil kjønn, du kan ikke brukes til ost eller melk, så bort med deg. Det er for dyrt å fôre deg opp til kjøttsalg, så det var så mye du kunne brukes til. 90%! Si det til en Sør-Europeer, og de lurer på om du har "klikket i vinkel" som min niese så riktig sier det når verden ikke kan forklare dine absurde handlinger. I deres øyne blir jeg ikke en gang Nord-Europeer, jeg blir en "Sær-Europeer". Og hvorfor kan du få vite her: http://www.norsklandbruk.no/ekspertpanel/dyrehelse/mangel-paa-kjekjoett.aspx Ja, selvsagt er det synd å kaste delikatesser på søppelfyllinga, men hadde vi spurt etter mer kjekjøtt, så hadde vi nok fått det. Men vi spør ikke etter kjekjøtt lenger. Lårene er for små, kanskje? Mange tror det er seigt også, kanskje. Det kommer i veien for påskelammet, kanskje...
Jeg lar det møre kjekjøttet gli av beina, ned i suppa. Og så tenker jeg på et av Norges vakreste skianlegg http://www.strandafjellet.no/ som serverer gulasjsuppe på toppen av skitrekket. Der kan du sitte og se utover Norges vakreste fjord, fjell og daler, med utsikt til markene til noen av distriktets største geitebønder - og spise gulasjsuppe - fra Ungarn. Det tenker jeg på når jeg skjærer mer rotgrønnsaker, og lar dem koke litt i suppa før jeg heller opp i dype skåler. Jeg løfter skeia, lar duften av friske urter kile meg i nesa, og kjenner kjekjøttet smelte på tunga.

PS! Jeg serverer alltid kjesuppa med hjemmebakte horn til - selvsagt gjør jeg det!

mandag 16. januar 2012

Kjøttfri dag er også smart!



Jeg liker konseptet med kjøttfri mandag som Grønn Hverdag står bak. Å spise mindre kjøtt er smart på flere måter. Å spise grønt er nemlig både sunt og miljøvennlig. Hele 18 prosent av menneskeskapt klimagassutslipp kommer fra produksjon av kjøtt, melk og egg, og tilsammen skaper matproduksjon mer klimagasser enn hele verdens transportsektor...  Sparer penger gjør du også, og det er jo heller ikke så dumt nå i januar.Og tar du ikke en kjøttfri mandag i dag, så kan du jo tenke på en kjøttfri dag denne uka.
Når jeg lager kjøttfrie middager, blir det gjerne en deilig gryte med alt i ett, enten det er suppe, gryterett eller noe bakt i ovnen. Denne suppa er ikke mindre enn supersmart:
Karamellisert løksuppe med bygg og urter.  En suppe som er næringsrik, kaloriffattig og holder deg mett leeenge. Og for deg som er mer opptatt av helse enn miljø akkurat når du velger middager:

* Løk inneholder svovelstoffer som også er sterke antioksidanter og beskytter deg mot hjerte- og karsykdommer og kreft.
* Bygg er superkornet over alle korn. Det innholder lite karbohydrater, mye proteiner og ekstremt mye fiber. Tilsammen er dette et næringsinnhold som er med på å forebygge tarmkreft og hjerte & karsykdommer,  i tillegg til å motvirke fedme og diabetes fordi det er med på å holde blodsukkeret stabilt.
* Spe på med et par never spinat, og du sørger for gode jernlagre i tillegg til antioksidanter, såkalte karotenoider som beskytter mot utvikling av hjerte- og karsykdommer og kreft.

Her har du oppskriften:

Karamellisert løksuppe med bygg og urter
4 personer

2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
2 løk i skiver
4 dl hele byggkorn som du skyller
2 liter grønnsaksbuljong eller kraft
1 never friske, hakkede urter, for eksempel rosmarin, oregano og koriander
To store never frisk, grovt hakket spinat.
Eventuelt små brødskiver du drysser med litt parmesan og griller i ovnen rett før servering.

Start med å koke byggen i buljongen i 20 minutter. I mens surrer du løken i olivenolje på middels varme til den blir myk og svakt brun. Hell på balsamicoeddik og surr videre til løken får farge og eddiken har kokt inn. Løken skal ha farge, men ikke bli svidd. Tilsett spinaten i panna med løken, og surr til spinaten såvidt faller sammen. Hell alt i gryta med bygg og buljong, smak til med salt og pepper og tilsett urtene. Surr i ti minutter til mens du griller skivene med ost og legger oppå suppa eller ved siden av ved servering.
Kos deg med kjøttfri dag!

EB

fredag 13. januar 2012

Smart mat del II: Lam og kål!



Tror du ikke jeg klarte å glemme de fantastiske lammepølsene vi laget før jul i fryseren? Krise for juleferien(vel, det er ikke som om det ikke var andre ting vi kunne spise...) men desto bedre å komme hjem til.
Og skal vi først fortsette i den smarte ånd, det er helg, og du kanskje har litt bedre tid, hvorfor ikke prøve hjemmelaget lammepølse med rødkålslaw? Smaksfaktor: Åpenbar! Smartfaktor: Svært smart. Hvorfor? Vel, med hjemmelagde pølser har du full kontroll over hva du vil stappe i farsen selv, av både smak og helse. Dessuten trenger vi ikke lenger være så livredde for det mettede fettet som vi en gang var. 
Og kål er fortreffelig! Du skal ikke undervurdere kål. Rødkål er kalorifattig, stappet med C-vitaminer, en sterk antioksidant, i tillegg til andre viktige antioksidanter, plantestoff som kalles fytokjemikalier. Og disse spesielle plantestoffene som finnes i rødkål, antocyaninene, viser seg å virke kreftforebyggende. Smart, eller?

Pølsene finner du oppskrift på  her: Lammepølser
Og her har du den deilige rødkålslawen:

Rødkålslaw
2 personer

1/2 liten rødkål i tynne strimler(jeg bruker en ostehøvel)
1 revet eple
1 liten løk i tynne skiver
2 ss majones
2 ss creme fraiche eller naturell yoghurt
1-2 ss hvitvinseddik, alt etter som hvor sur du liker kremen
salt og pepper etter smak
Bland sammen ingrediensene til dressingen og bland med grønnsakene.
Servér til lammepølser som du steker i et ildfast fat i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter.

Og vil du ikke lage egne pølser(ok, jeg lovte å si fra, det tar ikke 20 minutter å lage egne pølser, selv om det er kjappere enn du tror, men kjøper du, eller lager kjøttbollene, så er det "halvtimesmat"), kan du enten kjøpe gode pølser, eller bruke denne alternative oppskriften med fristende, saftige og hjemmelagde lammekjøttboller med tyttebærkålslaw: lammekjøttboller .












Kos deg i helgen!
Og du, over helgen tar vi en kjøttfri mandag! Jeg har testet en fantastisk oppskrift for deg, og tar du den ikke mandag, så ta en kjøttfri smart dag med plass til denne: Løk og byggsuppe med friske urter. Og er du totalt imot slike kjøttfrie dager, så er der vel alltids en lammepølse til overs du kan ha i suppa.
God helg!

mandag 9. januar 2012

Smart mat

Skal du velge et livsstilsprosjekt i år, syns jeg du skal gå for å spise smart! Så enkelt, så greit. Velg smart for hjertet ditt, hjernen din, psyken din, energien din, huden din, håret ditt, leddene dine, helsa di.
Klarer du det, lover jeg deg at alt blir mye enklere. Du kommer til å kjenne det på hele deg. Du kommer til å bli så fornøyd. Og jeg er sikker på at du kommer til å ta riktige valg også. De valgene som er best for deg, uansett hva målet ditt er: Ned fem kilo, holde vekta, få mer energi, lyst, humør, komme i form, nå et treningsmål. Alt dette er fullt mulig bare du spiser smart(og så må du selvsagt trene om du også skal komme i form, da, men det kan vi komme tilbake til.)
Spiser du smart, vil du automatisk spise sunnere, lettere og bedre. Spiser du smart velger du det som er bra å putte i kroppen, og du spiser også smart i forhold til mengde og regelmessighet.
Og for å hjelpe deg på vei, tenkte jeg at du skal få en serie med oppskrifter av meg framover på smart, kjapp, enkel og utrolig gode middager og småretter. Smarte for hjertet ditt, hjernen din, musklene dine, energien, og humøret ditt - dessuten for stresset ditt også, for jeg garanterer at de skal være kjappe og enkle å lage(maks en halv time, og når de tar lengre tid, lover jeg å si fra om det) Denne laksemiddagen tar kun 20 minutter å lage og er smart av flere grunner:
* Laks og valnøtter gir deg gode flerumettede fettsyrer som er bra for både hjertet, hjernen og leddene dine.
* Urter er en super kilde til antioksidanter som beskytter kroppen din mot sykdom.
* Kikerter er proteinbomber som gir deg energi og holder deg mett lenge, er kolesterolsenkende og kan derfor hjelpe til å forebygge hjertesykdom. De er bra for en sunn tarmflora og gir stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker er  med på å motvirke utvikling av diabetes.
* Spinat er proppet med karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A. Vitamin A er blant annet viktig for synet og huden din. Karotenoider er også sterke antioksidanter. I tillegg inneholder spinat en annen viktig antioksidant: Vitamin C, samt B vitaminet riboflavin som er viktig for omsetningen av fett. proteiner og karbohydrater. Og så får du rikelig med kalsium, supert for skjelettet ditt.
* Og for deg som er opptatt av det: Dette er lavkarbomat. Kan det bli smartere?...

Laks med valnøttpesto, kikerter og spinat
2 personer

Start med valnøttpestoen, der du kjører sammen ingrediensene med en stavmikser:
1 neve valnøtter
2 fedd hvitløk
1 neve friske urter, gjerne en blanding av koriander, gressløk, oregano og mynte
1/2 dl olje(mer om du syns det blir for fast)
Salt og pepper

2 laksefileter(a 150-200 g)

1 boks kikerter a 400 g
2 store never fersk spinat
2 fedd hvitløk
olje

Sett ovnen på 225 grader. Legg laksefiletene i en ildfast form, og smør pestoen utover filetene.
Sett klokken på 10 minutter.
I mellomtiden lager du kikert- og spinatblandingen:
Fres hakket hvitløk på lav varme til den er litt myk(ikke brent). Bland inn kikertene som du har helt av vannet på og skylt gjennom et dørslag. La de surre litt med hvitløken, mos litt med en gaffel, og legg spinaten i panna. Surr videre til spinaten faller sammen. Bland sammen og salte og pepre etter smak.
Etter ti minutter sjekker du laksen, er den fortsatt rå inni, lar du den stå et par minutter til(den skal være myk, rosa og saftig, og på kanten til rå inni).
Servér laksen på kikertblandingen, kos deg med den nydelige smaken - og kanskje tanken på at du har spist smart i dag også.