mandag 10. september 2012

Kantarellkos

Rett bak huset, oppi skogen hvor jeg bor nå, vokser det kantareller. Det blir det utrolig mye god snadder av!


Man kan si mye om været på Sunnmøre. Det er lett å gå i hi for du tror det er så mye stygt vær, så du kommer deg ikke ut, men det er jo ikke det. Det er masse bra vær, du må bare finne det - eller treffe det. Det blir litt som å fiske makrell på Sørlandet. Når den først kommer, må du bare kaste deg uti det, og nyte så lenge det varer.

Skogen bak vårt hus er litt som et lite trollparadis. Det sier i alle fall jentene mine. - Det er som et paradis her, mamma! Et litt skummelt og mystisk paradis, men det som kommer fra skogen gjør den til et lite paradis for oss uansett.


Egentlig var jeg ingen soppsanker. Jeg prøvde, men frykten for alt du ikke kunne plukke, ble for mye, så jeg droppa det, og gikk for bær i stedet. Men så knakk jeg koden! Jeg gikk ut og bestemte meg for kun å plukke den soppen jeg visste jeg kunne spise. Og livet ble så utrolig mye enklere. Nå går det kun i steinsopp, kantareller og traktkantareller, men hvem vet, etterhvert som kunnskapen øker, kan jeg gå ut for å finne andre sopper også.

Det fleste soppene blir tørket, i en fantastisk tørkemaskin jeg fikk låne hos naboen.  Det tar bare noen timer før du kan legge dem på glass. Men noe må du selvsagt nyte med en gang, og da er min oppskrift på en deilig høstkveld enkel:

1 stk ristet eller grillet fransk landbrød med en dæsj god olivenolje
1 neve stekte kantareller(eller annen sopp som du liker og føler deg trygg på) tørrstekt først, og så stekt lett i smør
Noen rødløkringer som du surrer i litt olje
et par grillede aspargestupper
litt chevre eller smuldret fetaost
litt frisk timian
Salt og pepper og ekstra olivenolje.
En sånn blings en høstkveld. Du trenger ikke mye mer da.


Dette er høstsnadder, det!

Ellen-Beate

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar