onsdag 7. november 2012

Kjøttfri dag - eller grønne muligheter?

Det er mange som kunne tenke seg en kjøttfri dag, og mange som har lyst til å prøve bønner og linser, men som trenger gode ideer til hva de skal gjøre med dem. Her har du noen.
 
 Noen ganger er det lett å assosiere det å spise sunt, eller kjøttfritt, med begrensninger heller enn med muligheter. Jeg er utrolig glad i linser og bønner og gleder meg stort når jeg kan lage nye oppskrifter med akkurat det uten å tenke på at jeg MÅ sette kjøtt på bordet, eller at noe mangler kjøtt.

Jeg lager faktisk mye vegetarmat uten egentlig å tenke over at det hører til kategorien "kjøttfritt" eller vegetar. Du blir så altfor "flink" og kanskje til og med litt bundet når du tenker i slike bokser. Samtidig er det positivt med slike dager uten kjøtt på menyen. Det er ikke bare bra for miljøet og jorda vår, men gjør mye også med helsa di.

Men jeg syns det er mye morsommere å hente inspirasjon og se muligheter når jeg skal tenke helse. Tenke at jeg kan ta litt herfra og litt derfra, eksperimentere, bruke andre ting og ingredienser og komme fram til nye smaker og retter. Da blir det gøy å lage sunn mat, og da gir nettopp linser og bønner deg nye muligheter og opplevelser. 

Begge deler er fiberrike, en super proteinkilde, og et perfekt alternativ til kjøtt. Derfor passer det kjempegodt til kjøttfrie dager(forresten, la oss heller kalle det "grønne muligheter"!) - eller som deilig tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling. Linser med spinat(nedenfor) er super til laks. Sjekk www.ellenwollen.no for en enkel og kjapp oppskrift med bakt laks og mandler. Og "veggis"- eller linseburgerne er rett og slett til å spise opp!

Når du har bønner eller linser, kan du godt droppe ris, pasta eller poteter. Da trenger du bare dele tallerkenen i to: 3/4 bønne/linse/grønnsakblanding, og 1/4 fisk/kjøtt/kylling.
 
Her har du to av mine favoritter. En som tilbehør, og en som hovedrett, for eksempel på en - dag med grønne muligheter!
 
Linser med spinat:
(4 personer)
 
1 dl tørre linser per person(fordelen med linser framfor bønner er at du ikke trenger å legge linsene i bløt natten over, du bare skyller dem før koking)
1 liter grønnsakbuljong
1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, knust og hakket
1 pose bladspinat, grøvhakket om det ikke er babyspinat. Da kan du bruke dem som de er.
1 ts kumin
1 ts koriander
1 neve frisk, hakket koriander
salt og pepper
olivenolje

Kok linsene møre i buljongen(Cirka en halv time). Surr løk og hvitløk i litt olje til det blir mykt. Tilsett spinaten. Hell buljongen av linsene og vend dem i spinatblandingen. Klart til servering!
 
 
Spinat og linseblanding er supert til laks, eller kanskje bare som den er?

Jeg tror jeg har holdt meg litt ubevisst unna "vegetarburgere", kanskje fordi jeg ikke liker å late som om noe uten kjøtt skal ligne på eller smake av noe det ikke er, og kanskje jeg også har vært litt redd for å bli skuffa? Men det var før.
For du har utrolig mange flere muligheter enn å mekke en burger av denne delikatessen. Du kan bruke "farsen" som små linsekaker med saus og ris til, eller du kan fylle tortillalefser med små linseboller, salat og en deilig saus av yoghurt, agurk og mynte. Uansett hva du velger tar det helt av med en ny smaksopplevelse som denne. Og vet du hva? Det er til og med en kjapp rett!

PS! Jeg forstår godt hvis du kunne tenke deg noen saftige burgerbrød til denne veggisburgeren. Prøv oppskriften her: Burgerbrød


Linseburger

25 g tørre grønne linser som du skyller og koker møre i grønnsakbuljong, cirka 20-30 minutter
4 ss hakkede blandede nøtter, frø og tørket frukt eller
1 ss hakkede valnøtter eller hasselnøtter
1 ss hakkede pinjekjerner
1 ss hakkede tørkede aprikoser
1 ss hakkede tørkede blåbær eller tranebær

1 hakket løk
3 fedd hvitløk, hakket og knust
2 ts malt kumin
2 ts malt koriander
salt og pepper etter smak
2 piskede egg
2 dl brødrasp

Surr løk, hvitløk, nøtter, tørket frukt og krydder til løken er blank og myk.
Tilsett de kokte linsene, surr litt til, ta av platen og kjør blandingen kjapt med stavmikser til du får en fast, grov masse som du kan forme som en karbonadedeig. Er den for fast, tilsetter du litt vann. Smak til med salt og pepper.
Pisk eggene i en dyp tallerken
Hell litt brødrasp i en annen dyp tallerken.
Form linsekaker, burgere eller boller etter ønske, dypp i egg, rull i brødrasp, og stek på middels varme i stekepanne til de blir gylne.
Server for eksempel med dressing av naturell yoghurt med litt frisk, hakket mynte, en skvis sitron og salt og pepper etter smak.
Jeg lover deg, dette er en deilig, ny opplevelse med masse god næring!


Linseburger, fantastisk deilig på en kjøttfri dag!


 Ok, her får du en liten bonusrett. En fantastisk god linsesuppe som du finner på nettsiden min:
 
www.ellenwollen.no

Da er det bare å kose seg! Ny dag, nye muligheter!
EB :)
 

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Dette saa veldig spennende ut. Den overste retten, linser med spinat, spises den rett og slett som en hovedrett, eller tilbereder du noe til aa ha vedsiden av ogsaa?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin!
   Du kan godt spise linser med spinat som hovedrett, eller du kan servere den for eksempel til bakt laks.(Sjekk oppskrift på bakt mandellaks på nettsiden min: www.ellenwollen.no)
   En fin dag til deg!
   Beste hilsen,
   Ellen-Beate :)

   Slett