tirsdag 13. desember 2011

St.Lucia - og historien om et av verdens sjeldneste og dyreste krydder - i min hage.

Det er St. Luciadagen i dag. Det er tiden for Lussekatter, og de skal være gule, safrangule. Sannsynligheten er stor for at de er gurkemeiegule, og det er helt ok det, selv om ingenting kan slå den oransjegylne fargen, og ikke minst den fantastiske smaken av ekte safran. Verdens dyreste krydder. I fint selskap med kaviar og den fineste champagne. Der finner du safranen - i min hage.

Safran kommer fra den fantastiske krokusen(Crocus Sativus). Selveste "plommen" i krokusen er de tre intenst oransjegylne, lange  og slanke grifflene. De blir forsiktig nappet for hånd ut av hver enkelt blomst, som igjen er plukket for hånd. Deretter blir de møysommelig tørket. Iran er verdens største safranprodusent, mens Spania er den største eksportøren. Det attraktive og dyre krydderet blir brukt både for aroma og farge. Og for noen er den så mye verdt at den faktisk blir låst inne. Det er kanskje ikke så rart når du vet at for hvert gram tørket safran, trenger du 300-500 blomster...
Som krydder og medisinplante har den historie helt tilbake til Bibelen. Som urtemedisin er den blitt brukt mot kramper og feber, for å roe nervene og helbrede magesmerter. I dag blir den også brukt for sine anti-aging egenskaper, og noen hevder at den kan bekjempe utvikling av kreft. En mektig liten eksklusiv plante, med andre ord.

Ute i åkeren min har jeg en liten jordlapp. Det er safranjordlappen. 200 safranløker ble plantet der for 3 år siden. I november begynte det fantastiske høstløkene å blomstre. Intense lilla kronblader dukket opp, og midt inni, denne fantastiske, lange, slanke og dypt oransje griffelen, som er selve attraksjonen. Plommen i egget, ja så saftig plomme i egget at den tørket blir solgt for rundt 200 kroner grammet. I et lite glass du kjøper i butikken er det rundt et halvt gram tørket safran...

Mer enn 1000 blomster plukket vi med lett hånd. Tok dem inn på bordet, brettet bladene forsiktig til siden og nappet ut denne oransje, delikate "stilken" i midten. La dem forsiktig utover på en rist, og tørket dem. Av 2000 blomster fikk vi vel 10 gram ferdig tørket safran. Spør du meg hvorfor safran er så dyrt? Da kan jeg fortelle deg at det tok 8 timer å plukke griffelene av 1000 blomster. 2000 blomster to dagers arbeid, er lik 10 gram ferdig tørket safran. Og dette er ikke noe du kan gjøre med maskin, hverken plukking eller rensing.
Bortsett fra i Lussekattene anbefaler jeg safran som fargerik smakstilsetter til ris og poteter, i gratenger, i pannakotta og andre fløtepuddinger, og i kaker, kjeks og brød. Men vær forsiktig(det vil du vel kanskje automatisk være på grunn av prisen også...), for for mye saftran kan gi en litt kraftig, bitter og metallisk smak.


Ha en vakker St. Luciadag!

1 kommentar:

  1. Dette var jo utrolig spennende, og jeg fikk lyst til å prøve selv også. Har du noe imot å fortelle hvor du kjøpte løkene? Blomstrer de første året? Overraskende at de blomstrer om høsten, jeg trodde krokus var vårblomst!

    SvarSlett