tirsdag 16. oktober 2012

Burger i brunst

Den har forstyrret nattesøvnen vår i noen uker nå, denne hjorten, med sine brunstige brøl fra skogen bak huset. Men det fantastiske med hevn, er at den kan være ganske så søt...

For her om dagen kom vår gode nabo - og jeger - på døra med hjortekjøttdeig. Nykvernet kjøttdeig fra nyskutt og nyslaktet hjort. Og hva gjør man da? Jo, du lager burger - hjorteburger. Og når du lager hjorteburger, kan du ikke bruke Middelhavsgrønnsaker, ketchup og alle disse tingene du normalt finner på en burger, nei da må du selvsagt kjøre gjennomført norsk!

Derfor ble det hjorteburger med grove burgerbrød med gulrot i. Gulrot gjør at du får saftige og myke brød. Tilbehør: En salat av revet eple, og rått rosenkål skåret i tynne skiver, og en dressing av rømme og tyttebær.
Bedre burger får du ikke, mer kortreist blir den vel heller neppe. Hjortekjøtt er dessuten både miljøvennlig og sunt, med lite fett, så her kan du nyte på alle plan!


Oppskrift:

Burgerbrød:
4,5 dl vann
2 ss olje
1 ss flaksalt, som for eksempel Maldon
1 ss flytende honning
1 dl revet gulrot
200 g grovt rugmel
100 g lettkokte havregryn
300 g hvetemel(mengde mel må du tilpasse. Ikke for fast, og ikke for klissete deig.)
1 k tørrgjær
Bland alle ingrediensene i en bolle, og elt inn hvetemel til du får en smidig deig. Kna i ti minutter og sett til heving til dobbelt størrelse.
Kjevle deigen ut på melet benk nkoså tykt, cirka 2-3 cm tykkelse. Stikk ut sirkler med et glass som gir passe burgerbrød størrelse.(Jeg laget miniburgere) Legg på brett med bakepapir til heving. Dette blir cirka 10-15 brød.
Stek brødene i ovnen på 250 grader i cirka ti-femten minutter.

Hjorteburger:
Hjortekjøttdeig(eventuelt kjøtt som du kverner selv)
Salt og pepper

Salte og pepre hjortekjøttdeigen etter smak. Riv gjerne litt løk i deigen også.
Stek på middels vare til akkurat gjennostekte, gjerne litt rosa.

Salat:
Rosenkål
Eple
Rømme
Tyttebær/tyttebærsyltetøy)

Skjær rosenkål i tynne strimler. Riv eple på rivjern, bland sammen og skvis litt sitron i blandingen. Bland sammen rømme og tyttebær eller tyttebærsyltetøy.

Mekk burgeren etter egne behov og ønsker, gjerne med et salatblad eller to underst.

PS! Nå har for sikkerhets skyld "hans bror hjorten" begynt å brøle i skogen - og hjortejakta er over. Ja, ja, til neste jakt nyter vi en brunstig burger - og lite søvn, en stund i alle fall ;)

EB :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar