søndag 19. august 2012

Bær begjær!

Akkurat nå saftes og syltes, spises, nytes og eksperimenteres det på mitt kjøkken, og jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal få unna alt før bærsesongen er over.

Det enkle er ofte det beste. Bringebær med melis på, for eksempel.

Når jeg ikke har skrevet noe her på en stund, så er det rett og slett fordi jeg hart vært opptatt med å plukke og sanke, og eksperimentere med lekre oppskrifter du kan nyte - for eksempel på en søndag.
I år har det vært ekstra mye kos med bringebær. Både ville og kjøpte. De vi kjøper kommer fra den fantastiske bærbygda Valldal, hvor både bringebær og jordbær får ekstra lang tid på seg til å vokse og modne og utvikle deilige, intense smaker. Ingenting er som bær fra Valldalen! De kommer sent, men veldig godt! Ville bringebær er også en glemt skatt. Jeg behøver bare gå bortover veien, og rett inn i skogen, så står det smekkfulle busker ingen plukker fra. Men det gjør jeg.
Ville bringebær har en mye søtere og mer intens smak enn dyrkede bær.

De aller fleste bærene, vel, de som ikke spises med en gang da, havner rett i fryseren. Da kan jeg ta dem opp etter behov. Sylte, safte eller bruke dem i desserter, til frokostblandingen eller deilige bærsmoothies. Frosne bær holder på alle de fantastiske helseegenskapene. Bringebær er ikke bare deilige på smak, de er også stappfulle av gode næringsstoffer. De er rett og slett små antioksidantbomber! Nytelse OG nytte på en gang! Kan vi be om noe mer? Siden det er søndag, skal du få et par oppskrifter på to utrolig deilige bringebærdesserter av meg. La oss kalle dem bringebærbegjær!

Bærkræsj
1 kurv bringebær
eventuelt et par never jordbær og blåbær også
2 dl hakkede pistasjnøtter
1 liter god vaniljeis
marengs. Enten lager du selv, eller så kan du bruke pikekyss, ti til femten stykker
2 dl pisket krem
Ta ut isen fra fryseren slik at den blir myk. Grovknus pikekyssene.
Bland iskrem, pikekyss, krem og bær, og dryss pistasjnøtter over.


Bærkræsj, eller kanskje kræsja pavlova?

 
Bringebær med sabayonne
Bringebær med sabayonne
1 kurv bringebær
Halvparten av bærene kjører du med en stavmikser til en saus
Sabayonne:
6 eggeplommer
50 g sukker
2 dl halvtørr hvitvin
Pisk egg og sukker til en tykk eggedosis. Pisk mens du sakte heller i vinen. Sett kremen over vannbad og fortsett å piske med en elektrisk håndvisp til kremen tykner. Den trenger 6-7 minutter. Den skal bli kremete og luftig.
Vend forsiktig bærsausen i kremen, slik at det blir "marmorert", vend inn noen bær også. Legg i porsjonsglass og pynt med rikelig med friske bær.

God søndag!
EB :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar