lørdag 28. april 2012

Husker DU din første sjokoladekake?

Juni er 8 år. Og Juni har en bok. Den heter "Slik gjør du...alt - massevis av kule ting å lage, gjøre og utforske". Tenk det ,da, det går faktisk an å lære seg alt! I den boka er det oppskrift på sjokoladekake. Det vil Juni prøve. Min aller første sjokoladekake! Wow!
Husker du din første sjokoladekake? Jeg husker min. Jeg husker at den ble ganske stygg, for den sprakk på toppen og ble litt brent, men det gjorde ingenting, for vi bare skar bort toppen og dekket alt med deilig, blank og mørk glasur.  Jeg husker at mammaen min ga meg lov til å lage alt jeg ville på kjøkkenet. Etterpå kom hun inn som en sånn hvit tornado og rydda opp. Selv om jeg ikke husker det i det hele tatt. Jeg husker bare at jeg fikk lov til å være på kjøkkenet, prøve, smake, rote, feile, prøve igjen.
Jeg har laget mange sjokoladekaker, men ingenting har vært helt som den første. Den ga en spesiell stotlhet og følelse av det jeg etterpå har forstått handler om mestring, og at ting ordner seg. "Det går bra". Det er visst et uttrykk jeg i følge andre bruker veldig ofte.
Juni har også et uttrykk: "Alt trenger ikke være helt perfekt - mamma", sier hun til meg. Jeg syns det er så deilig når hun sier det.
Juni sin første sjokoladekake ble helt perfekt. Det syns i alle fall både Juni og jeg. For den har Juni laga. Kanskje noen hos deg også har lyst til å lage den? Da bare tar du fram alle ingrediensene, går ut og lukker døra, og kommer inn igjen når alt er ferdig. Egentlig en fin øvelse - både for store og små.
God helg!

Bak en sjokoladekake
Du trenger:
Olje til formen
175 g smør
175 g sukker
3 egg
150 g hvetemel
3 ss kakaopulver
1 ts bakepulver

Til glasur:
100 g melkesjokolade
100 g kokesjokolade
2 dl kremfløte

Smør en rund form, 20 cm og dekk bunnen med bakepapir.
Rør smør og sukker i en bolle(smøret må bli litt mykt først, ellers blir det litt vanskelig, syntes Juni.) til det blir luftig.
Pisk inn eggene. Ett og ett om gangen. Ikke alle på en gang.
Varm ovnen til 180 grader
Sikt mel, kakaopulver og bakepulver i en egen bolle, og sikt dette med en sikt inn i den andre blandingen. Litt og litt det også.
Hell røren i formen og glatt ut.
Stek 20-25 minutter, eller til de er stivnet(Du kan sjekke ved å stikke en trepinne ned i midten av kaken, og hvis ikke det som sitter igjen på pinnen er helt rennende som røren, er kaken ferdig.
Sett kaken til avkjøing på en rist.

Lag glasuren mens kaken blir kald.
Brekk opp sjokoladen i biter. Hell fløten i en liten gryte, og smelt sjokoladen i fløten på veldig svak varme. Rør til en glatt glasur og smør utover den avkjølte kaken.
Servér på et fat.


Lykke til fra Juni!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar