mandag 9. januar 2012

Smart mat

Skal du velge et livsstilsprosjekt i år, syns jeg du skal gå for å spise smart! Så enkelt, så greit. Velg smart for hjertet ditt, hjernen din, psyken din, energien din, huden din, håret ditt, leddene dine, helsa di.
Klarer du det, lover jeg deg at alt blir mye enklere. Du kommer til å kjenne det på hele deg. Du kommer til å bli så fornøyd. Og jeg er sikker på at du kommer til å ta riktige valg også. De valgene som er best for deg, uansett hva målet ditt er: Ned fem kilo, holde vekta, få mer energi, lyst, humør, komme i form, nå et treningsmål. Alt dette er fullt mulig bare du spiser smart(og så må du selvsagt trene om du også skal komme i form, da, men det kan vi komme tilbake til.)
Spiser du smart, vil du automatisk spise sunnere, lettere og bedre. Spiser du smart velger du det som er bra å putte i kroppen, og du spiser også smart i forhold til mengde og regelmessighet.
Og for å hjelpe deg på vei, tenkte jeg at du skal få en serie med oppskrifter av meg framover på smart, kjapp, enkel og utrolig gode middager og småretter. Smarte for hjertet ditt, hjernen din, musklene dine, energien, og humøret ditt - dessuten for stresset ditt også, for jeg garanterer at de skal være kjappe og enkle å lage(maks en halv time, og når de tar lengre tid, lover jeg å si fra om det) Denne laksemiddagen tar kun 20 minutter å lage og er smart av flere grunner:
* Laks og valnøtter gir deg gode flerumettede fettsyrer som er bra for både hjertet, hjernen og leddene dine.
* Urter er en super kilde til antioksidanter som beskytter kroppen din mot sykdom.
* Kikerter er proteinbomber som gir deg energi og holder deg mett lenge, er kolesterolsenkende og kan derfor hjelpe til å forebygge hjertesykdom. De er bra for en sunn tarmflora og gir stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker er  med på å motvirke utvikling av diabetes.
* Spinat er proppet med karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A. Vitamin A er blant annet viktig for synet og huden din. Karotenoider er også sterke antioksidanter. I tillegg inneholder spinat en annen viktig antioksidant: Vitamin C, samt B vitaminet riboflavin som er viktig for omsetningen av fett. proteiner og karbohydrater. Og så får du rikelig med kalsium, supert for skjelettet ditt.
* Og for deg som er opptatt av det: Dette er lavkarbomat. Kan det bli smartere?...

Laks med valnøttpesto, kikerter og spinat
2 personer

Start med valnøttpestoen, der du kjører sammen ingrediensene med en stavmikser:
1 neve valnøtter
2 fedd hvitløk
1 neve friske urter, gjerne en blanding av koriander, gressløk, oregano og mynte
1/2 dl olje(mer om du syns det blir for fast)
Salt og pepper

2 laksefileter(a 150-200 g)

1 boks kikerter a 400 g
2 store never fersk spinat
2 fedd hvitløk
olje

Sett ovnen på 225 grader. Legg laksefiletene i en ildfast form, og smør pestoen utover filetene.
Sett klokken på 10 minutter.
I mellomtiden lager du kikert- og spinatblandingen:
Fres hakket hvitløk på lav varme til den er litt myk(ikke brent). Bland inn kikertene som du har helt av vannet på og skylt gjennom et dørslag. La de surre litt med hvitløken, mos litt med en gaffel, og legg spinaten i panna. Surr videre til spinaten faller sammen. Bland sammen og salte og pepre etter smak.
Etter ti minutter sjekker du laksen, er den fortsatt rå inni, lar du den stå et par minutter til(den skal være myk, rosa og saftig, og på kanten til rå inni).
Servér laksen på kikertblandingen, kos deg med den nydelige smaken - og kanskje tanken på at du har spist smart i dag også.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar