torsdag 4. oktober 2012

En liten smak av Spania

Har du smakt spansk gazpacho, den rå, kalde suppa av tomater, paprika, agurk, hvitløk, løk, olje og eddik? Da må du prøve salmorejo også. Den lokale varianten fra Cordoba.


Jeg er i Spania og høster druer til neste års Alma de Almorqui, men før vi starter arbeidet til helgen måtte jeg innom Pere y Pepa. Et fantastisk sted å besøke for den som har lyst til å oppleve litt mer av det som rører seg bak kysten og opp i fjellene fra Alicante. Ekte spansk kjøkken med lokale og tradisjonelle råvarer, men med en liten tøtsj av gourmet, og ikke minst kreativitet.

I dag valgte jeg salmorejo som forrett. En variant av den spanske, kalde tomatsuppa gazpacho, men med røtter i Cordoba. Gazpacho har mange grønnsaksingredienser. I salmorejo har de "kokt" det ned til å kun bruke tomater, hvitløk, kokt egg, brød, olje og eddik. De dropper altså paprika, løk og agurk.
Resultatet er like friskt, og kanskje en anelse mildere for magen uten all den rå løken.
Pere  og Pepa serverer den med strimler av skinke, og biter av kokt egg og melon. Utrolig forfriskende. Før vi gikk stakk Pepa til meg oppskriften. Her skal du også få den:
1 kg solmodne tomater
300 g brødkrumme
2 hvitløksfedd
1 hardkokt egg
salt, pepper og eddik
250 g god olivenolje, extra jomfru
Kjør alt glatt i en blender/kjøkkenmaskin og server med melon, egg og skinke

Jeg må nesten fortelle deg om hovedretten også. En middelhavsfisk, Dorado(Forgylt) skåret rå i flortynne skiver, og lagt utover på tallerkenen. Deretter dekket med en fløtesaus spekket med hvitløk, og gratinert, slik at fisken såvidt er kokt. Servert med villris. Wow!
En bra start på høstferien. Deler flere opplevelser etterhvert, både kulinariske og fra drueplukkingen.
Smask,
EB :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar