mandag 16. januar 2012

Kjøttfri dag er også smart!Jeg liker konseptet med kjøttfri mandag som Grønn Hverdag står bak. Å spise mindre kjøtt er smart på flere måter. Å spise grønt er nemlig både sunt og miljøvennlig. Hele 18 prosent av menneskeskapt klimagassutslipp kommer fra produksjon av kjøtt, melk og egg, og tilsammen skaper matproduksjon mer klimagasser enn hele verdens transportsektor...  Sparer penger gjør du også, og det er jo heller ikke så dumt nå i januar.Og tar du ikke en kjøttfri mandag i dag, så kan du jo tenke på en kjøttfri dag denne uka.
Når jeg lager kjøttfrie middager, blir det gjerne en deilig gryte med alt i ett, enten det er suppe, gryterett eller noe bakt i ovnen. Denne suppa er ikke mindre enn supersmart:
Karamellisert løksuppe med bygg og urter.  En suppe som er næringsrik, kaloriffattig og holder deg mett leeenge. Og for deg som er mer opptatt av helse enn miljø akkurat når du velger middager:

* Løk inneholder svovelstoffer som også er sterke antioksidanter og beskytter deg mot hjerte- og karsykdommer og kreft.
* Bygg er superkornet over alle korn. Det innholder lite karbohydrater, mye proteiner og ekstremt mye fiber. Tilsammen er dette et næringsinnhold som er med på å forebygge tarmkreft og hjerte & karsykdommer,  i tillegg til å motvirke fedme og diabetes fordi det er med på å holde blodsukkeret stabilt.
* Spe på med et par never spinat, og du sørger for gode jernlagre i tillegg til antioksidanter, såkalte karotenoider som beskytter mot utvikling av hjerte- og karsykdommer og kreft.

Her har du oppskriften:

Karamellisert løksuppe med bygg og urter
4 personer

2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
2 løk i skiver
4 dl hele byggkorn som du skyller
2 liter grønnsaksbuljong eller kraft
1 never friske, hakkede urter, for eksempel rosmarin, oregano og koriander
To store never frisk, grovt hakket spinat.
Eventuelt små brødskiver du drysser med litt parmesan og griller i ovnen rett før servering.

Start med å koke byggen i buljongen i 20 minutter. I mens surrer du løken i olivenolje på middels varme til den blir myk og svakt brun. Hell på balsamicoeddik og surr videre til løken får farge og eddiken har kokt inn. Løken skal ha farge, men ikke bli svidd. Tilsett spinaten i panna med løken, og surr til spinaten såvidt faller sammen. Hell alt i gryta med bygg og buljong, smak til med salt og pepper og tilsett urtene. Surr i ti minutter til mens du griller skivene med ost og legger oppå suppa eller ved siden av ved servering.
Kos deg med kjøttfri dag!

EB

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar