fredag 3. februar 2012

Hjertegodt fra havet

Oppskrift

Jeg sitter her og leser om sunne fettsyrer og omega3, og tenker på hvordan vi kan oppnå målet om 3-4 fiskemiddager i uka. Av en eller annen merkelig grunn føler mange at det ikke er så lett å variere med fisk, men hvem sa at alt skal være fisk. Det holder at det er fra havet. Og der er det usannsynlig mye godt.
Denne retten smakte jeg for første gang på en italiensk restaurant i Oslo en gang tidlig på 90-tallet, og nå nylig igjen på en annen italiensk restaurant, denne gangen i Valencia. Spanjolene spiser, i motsetning til oss nordmenn utrolig mye sjømat. Det er ikke en ting de ikke spiser fra havet. Og ethvert lite tettsted med respekt for seg selv har en nærbutikk med fiskedisk. Ja, faktisk mye oftere enn de har en kjøttdisk.
Pastaretten her er nok ikke spansk, men det er ikke så nøye hvor den kommer fra. Ingrediensene får du tak i i Norge også. Essensen er skjell og ferske(rå) reker, masse hvitløk og en god skalldyr- eller fiskekraft.
Og så kommer noe av det beste: Dette er enkel helge/festmat det tar under en halv time å lage! Å dele den med andre gjør hjertet ditt dobbelt godt også. Ikke bare på grunn av de sunn fettsyrene, men fordi det er hjertegodt å dele god mat med andre, så klart!

Oppskrift
4 personer
6-8 rå, skrelte reker eller scampi per person
6-10 hjerteskjell per person
3 fedd hvitløk
Fersk Tagliatelle
4 dl god fiske- eller skalldyrkraft
1 boks hakkede tomater
Litt hakket koriander eller persille

Start med å skrelle, knuse og hakke hvitløksfeddene
Rens rekene og skyll skjellene
Sett på vann til tagliatellen og la det koke opp sammen med litt salt og en ss olje
Surr hvitløk, skjell og reker i en stekepanne på middels varme i litt olje. Hvitløken må ikke brenne.
Hell på tomatene og kraften og surr til skjellene har åpnet seg. Kok litt inn, men ikke for lenge, da blir skalldyrene for harde og seige.
Kok tagliatelle etter anvisning på pakken(5-10 minutter). Passer å gjøre mens du surrer skalldyrene i panna.
Anrett gjerne på tallerkener. Jeg snobber litt a la Hellstrøm og surrer Tagliatellen rundt en matpinsett slik at den ligger i en nett liten "kveil" på tallerkenen. Hell på skalldyrsausen, strø med litt hakket persille eller koriander og servér med litt godt brød og revet parmesan ved siden av.
God helg, da!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar